Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KEMER SELÇUKLU AV KÖŞKÜ TIPKI KINDILÇEŞME GİBİ KEMER BELEDİYESİNE DEVREDİLMELİDİR

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2024 00:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 00:57

Son yıllarda yılan hikayesine dönen Kemer Selçuklu av köşkü yine ihaleye çıkarıldı,sonra bir şekilde ihale iptal oldu.Daha önce de restorasyon yapılmış bir çok olumsuz gelişme sonucu turizme kazandırılamamıştı. Velhasıl Selçuklu eseri nadide eserin başına gelmedik kalmadı sözüm ona kültür ve turizmin başkenti Antalya’nın Kemer ilçesinde.Kendi tarih ve kültürüne bu kadar arkasını dönen,yok sayan başka bir millet varmıdır dünyada merak ediyorum.

Nedir Kemer Selçuklu av köşkünün tarihi ..

1230 – 1248 yılları arasındaki döneme tarihlenen Selçuklu Av Köşkü, bilinen üç Selçuklu Av Köşkü'nden biri olmakla birlikte, Kemer’in tek Selçuklu yapısı ve Türk- İslam Sanatı geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşıyor.

Gerek dönemin mimari sanatını gerekse dini inanışını temsil etmesi nedeniyle, özel yapılar arasında yer alan köşkün çatısı kısmında bulunan Hz. Süleyman'ın mührü olarak bilinen iki eşkenar üçgenin birleşimi ile oluşan yıldız figürü, yapının önemini artırıyor. Yine, Tekelioğlu Beyliği’nin bayrağında bulunan altıgen yıldız kabartmalı taş merdiven, Selçuklu Dönemi’nden kalan en güzel örneklerden biri olarak kabul ediliyor. Giriş kapısı ve yakınında yer alan duvarı yıkılmış olan köşkün, çatı ve duvarlarının büyük bir bölümü, sağlam durumda bulunuyor.

Köşkün çatısının iç kısmında bir mühür vardır ve Süleyman mührü olarak bilinen bu yıldız şekilli mühür aynı zamanda Tekelioğlu Beyliği'nin bayrağında bulunan altıgen yıldız kabartma ile de aynıdır. Av köşkü içinde taş merdiven Selçuklu döneminden kalan en güzel örneklerdendir. Köşkün giriş kapısı ve ona yakın bulunan duvar yıkılmış olmakla birlikte, çatı ve duvarların büyük bölümü iyi durumdadır.de keşfedilmeyi bekliyor.

İşte böylesi tarihi değeri artık fazla uzatmadan işletme ve bakımını Kındılçeşme gibi Kemer belediyesi almalıdır.Bu konuda çok güzel bir Alanya örneği var.

Ne yapmış Alanya belediyesi “ İlçemiz Demirtaş Mahallesi’nde Hazine mülkiyetinde bulunan ve “Avcılık Müzesi” olarak kullanılmak üzere Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Belediyemize tahsis edilen Sedre Köşkü’nün onarım çalışması gerçekleştirilmiştir. Selçuklu dönemi sonu ve Beylikler Dönemi başlangıcına tarihlendirilen Sedre Köşkü’nün onarımı ile Belediyemiz; Tarihi Kentler Birliği 2017 yılı “Kültürel Mirası Özendirme Yarışması”nda Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.”

Alanya belediyesi müzeyi alarak başarılı bir restorasyon ile ödüllü bir proje ile turizme ve Alanya şehrine kazandırmış.

Bizde Alanya’daki bu başarılı projede olduğu gibi Kemer Selçuklu av köşkünü Kemer belediyesinin almasını ve Kemer kültür,tarih envanterine katmasını istiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.