Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCINA FAHİŞ ZAM HAZIRLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı, yurt dışı çıkış harcını 3 bin TL'ye yükseltme önerisinde bulundu. Cumhurbaşkanı'nın yetkisiyle harç miktarının artırılması planlanıyor. Vatandaşlar tepkili.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 01:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 01:16
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCINA FAHİŞ ZAM HAZIRLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Yurt Dışı Çıkış Harcı İçin 3 Bin TL Ve Her Yıl Zam Önerisi

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan 2024-2026 Orta Vadeli Programda, yurt dışına çıkış harcının 3 bin liraya yükseltilmesi önerildi. yurt dışı çıkış harcı.

Mart 2022 tarihinde 50 Lira’dan 150 Lira’ya çıkarılan yurt dışı çıkış harcının zaman içerisinde çok düşük kaldığı yönünde yapılan değerlendirmelerin ardından artış yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenilmişti. Öngörüler ise 1000 Lira ile 1750 Lira aralığında idi. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı yeni bir öneri ile yurt dışına çıkış harcının mevcut 150 TL’den 3 bin TL’ye yükseltilmesi gündemde. Bu teklif, vatandaşların yurt dışına çıkış maliyetlerinde büyük bir artış anlamına geliyor. yurt dışı çıkış harcı.

5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile çeşitli kanunlarda yapılan değişikliklerle birlikte, Cumhurbaşkanı’nın bu miktarı üç katına çıkarma veya sıfıra kadar indirme yetkisi bulunuyor. yurt dışı çıkış harcı.

Bu değişiklik, genel bütçeye ek gelir sağlaması beklenirken, vatandaşlar arasında büyük bir tepki toplamaya başladı bile. Önerilen yeni düzenleme ile yurt dışına çıkış yapacak her bireyin cebinden çıkacak toplam harç tutarı, önümüzdeki dönemde büyük bir yük olarak görülüyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu 2024-2026 Orta Vadeli Program Sunumu şöyle:

Yurt Dışına Çıkış Harcı Tutarının Artırılması

Mevcut Durum: 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına 50 Türk Lirası harç alınmaktadır. Cumhurbaşkanının, bu miktarı üç katına kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi bulunmaktadır.

18/3/2022 tarihinde yayınlanan CK ile çıkış başına tahsil edilecek harcın tutarı 150 TL olarak belirlenmiş olup, çıkış başına tahsil edilecek harcın 15 TL’si TOKİ’ye aktarılmakta ve kalan kısım genel bütçeye gelir kaydedilmektedir.

Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,7 yaşını doldurmamış olanlar, pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgesiyle çıkış yapanlar ileyurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmamaktadır.

Önerilen Düzenleme: Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3.000 TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlenmesi önerilmektedir.

Etki Analizi: 2023 yılında 8.743.760 kişi yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapmış olup, 2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.