Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RAMAZAN KAR: BÖLGEMİZ ENDEMİK BİTKİ ZENGİNLİĞİ İLE AÇIKHAVA MÜZESİ SAYILIR

Antalya'nın endemik bitki zenginliği ve tarihi değerleri, Koruma altına alınmalı. Ramazan Kar, bölgenin flora ve kültürel mirasını vurguladı. Kemer orkidesi, Olimpos safranı gibi endemik türler tehlike altında. Orman yangınları endemik bitkiler için büyük tehdit oluşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 22:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
RAMAZAN KAR: BÖLGEMİZ ENDEMİK BİTKİ ZENGİNLİĞİ İLE AÇIKHAVA MÜZESİ SAYILIR

Ramazan Kar yaptığı açıklamada "bölgemiz tarihsel,kültürel değerler yanı sıra endemik bitkiler bakımından da bir açık hava müzesi sayılır " ifadesini kullandı.

Ramazan Kar açıklamasında" Antalya, sahip olduğu 400 antik şehir yanı sıra, 350 bitki çeşitliliği ve bunların pek çoğu endemik zenginliği ile adeta bir flora müzesi durumundadır.Sahip olduğumuz bu zenginliği büyük bir özveri ile koruyup kollamalıyız.Nesli tükenmekte olan bazı endemik bitkiler ise daha da çok hassasiyet gerekiyor."

Türlere yönelik tehditler sıralayan Ramazan Kar şöyle devam etti " Kemer orkidesi (Ophyrys climacis): Tip lokasyonu Kemer Kesme Vadisi’dir. Salep hammaddesi elde etmek amacıyla toplanması sebebiyle habitatları üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Yayılış alanı darlığı ile kritik olarak tehlike altındaki (CR) endemik bitki türüdür.


Olimpos safranı (Crocus wattiorum): Blilm dünyasına tanıtıldığı tip lokasyonu Kemer Kesme Vadisi’dir. Toplanma ve bölgedeki yayılış alanı darlığı nedeniyle kritik olarak tehlike altındadır (CR).

Side canavarotu (Orobanche sideana): Side kumul bölgesinde yayılış gösterir. Kumul bölge üzerindeki insan faaliyetleri türün geleceği üzerinde en büyük tehdittir.

Kaputaş andızotu (Inula sechmenii): Kaputaş mağarası ve yakın çevresinde, kalker kayalık alanlarda yayılış gösterir. Dar yayılış alanı nedeniyle kritik olarak tehlike altındadır.

Kangay (Rhaponticoides hierroi): Sinan Değirmeni Mevkii ve yakın çevresinde maki ve orman açıklıkları ile tarım alanlarında yayılış gösterir. Toplanma ve tarımsal faaliyetler her geçen gün tür üzerindeki baskıyı artırıyor.

Son yıllarda artış gösteren orman yangınları da endemik bitkiler için çok ciddi sıkıntılar ortaya koymuştur."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.