Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HYDROS ROMA KÖPRÜSÜNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İdros'ta başlayan kazı çalışmaları sonucunda Roma dönemine ait köprü keşfedildi. Restorasyon ve su altı müzesi planlarıyla Kemer turizmi canlanacak. Antik Kent İdyros'un tarihi yapıları gün yüzüne çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 01:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 01:55
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
HYDROS ROMA KÖPRÜSÜNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İdros'ta başlayan kazı çalışmalarının başlamasıyla önemli kalıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Bunlardan biri de Roma dönemine ait köprü oldu.Tadilat ve onarımına başlanan köprünün tamamlanmasıyla birlikte önemli bir yapı da ayağa kaldırılacak.

İdyros Antik Kenti, Likya bölgesi sınırları içerisinde kalan konumu itibari ile denizci bir kent olma özelliği taşıyor. İdyros'un bulunduğu alan, denize çok yakın olması sebebiyle Akdeniz ticareti yapan gemicilerin, uğrak noktası olduğu düşünülen bir kent. Kent ile ilgili günümüze kadar yapılmış yayınlar araştırıldığında kent tarihi hakkında sınırlı bilgiler elde edilirken, bu bilgiler ışığında, kentin genel yapısına bakıldığında bölgede 1976-77 yıllarında çok kısa süreli bir arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirildiği ve günümüze kadar bölgede o tarihten bu yana arkeolojik kazı faaliyeti olmadığı görülüyor.

Restorasyon çalışmaları devam ederken yapılması planlanan su altı müzesi ile birlikte Kemer turizm ve kültürel tarih açısından çok önemli bir ivme kazanmış olacak.

Özellikle restore edilecek Roma köprüsü, Kemer'in sembollerinden biri olacak gibi gözüküyor.Son günlerde balıkçı barınaklarında yapılan düzenleme ile çalışmalar bir hayli mesafe kazandı.

KİLİSE, İDYROS'UN SİMGE YAPILARINDAN

Araştırmalar ışığında, kentin ilk iskanının Helenistik döneme kadar gittiği, devamında Roma ve Bizans olarak yerleşimin devam ettiği görülüyor. Kentin bilinen en dikkat çekici yapısı, Bizans Dönemine tarihlendirilen mozaikli kilise yapısı oluyor. Arkeolojik kazı çalışmaları 2017 yılından itibaren mozaikli kilise ve çevresindeki yapı kalıntıları etrafında gerçekleştirilecek ve Antik Kent İdyros, yapılan kazılar eşliğinde bilim dünyası ile turizmin hizmetine kazandırılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.