Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 5 Ekim'de Sedef Avcı ve Serhat Kılıç'ın sunum ve gösterileriyle başlıyor. Festival, sinemaseverler için bir şölen sunacak. Ödüller ve jüriler de törende yer alacak. Erdal Özyağcılar, Işıl Yücesoy gibi sanatçılara Onur Ödülü verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 22:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 22:18
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Antalya Altın Portakal Film Festivali 5 Ekim'de başlıyorAntalya Altın Portakal Film Festivali, Sedef Avcı’nın sunuculuğunu ve Serhat Kılıç’ın sahne gösteri performanslarını üstleneceği açılış töreniyle 5 Ekim’de başlıyor.

61’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, oyuncu Sedef Avcı’nın sunumu ve oyuncu Serhat Kılıç’ın özel gösterisiyle renklendireceği açılış töreniyle 5 Ekim Cumartesi günü başlıyor.

Festival, 12 Ekim’e kadar bir kez daha sinema büyüsüne ev sahipliği yapacak.

Türk ve dünya sinemasının en yeni yapımlarını, beyaz perdenin usta isimlerini sinemaseverlerle buluşturacak ve pek çok yan etkinlikle sinema ruhunu bir şölene dönüştürecek festivalin açılış gecesi, geleneksel kırmızı halı töreniyle başlayacak.

Törende Altın Portakal sahiplerini belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Jüri Başkanı, yönetmen Ferzan Özpetek ile jüri üyeleri de hazır bulunacak.

Her yıl Antalya caddelerini dolaşıp hayranı oldukları isimlerle seyircilerin buluşmalarına sahne olan kortejin ardından gerçekleşecek açılış töreninde usta sanatçılara saygı ifadesi olan Onur Ödülleri takdim edilecek.

Gecede Erdal Özyağcılar, Işıl Yücesoy, Müjdat Gezen, Selçuk Yöntem ve Şerif Sezer’e Onur Ödülü verilirken; genç oyuncular Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli de Başarı Ödülleri’nin sahibi olacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali tarihçesi

Uzun yıllar “belediye tabibi” olarak görev yapan Avni Tolunay’ın 1963 yılında Antalya belediye başkanlığına seçilmesiyle, o yılların Türkiyesi’nde en revaçta sanat dalı olan sinema da festival bünyesine katıldı. Böylece 1964 yılında “Antalya Altın Portakal Film Festivali” ortaya çıktı.[4] Festivalle birlikte kent için o dönem başlayan amblem arayışında Antalya'nın portakalı, denizi, tarihsel öğeleri Venüs heykeliyle bütünleştirildi ve portakal sadece ödülde kalmadı, film festivaline de adını verdi.[5]

1964-1973 yılları arasında aynı çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali 1973 yılında belediye başkanlığına seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirildi. 1978 yılında plastik sanatları da bünyesine alan festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirildi.

1979'da sansür kurulunun üç filmi yasaklayarak yapımın bazı bölümlerini de kesmek istemesi üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı aldı. Jüri üyelerinin de filmleri değerlendirmeme kararı almasıyla festival yönetimi, sanatsal etkinliği iptal etme kararı aldı. Festival bir yıl sonra da 12 Eylül Darbesi nedeniyle gerçekleştirilemedi.

1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen festival o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından organize edilmeye başladı. 1985 yılında festivale Akdeniz Akdeniz adlı Uluslararası Müzik Yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener Ulusoy, Akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985-1988 yılları arasında Altın Portakal Film Festivali ile birlikte gerçekleştirdi.

Festival, 1989-1994 yılları arasında, Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan Festival Yürütme Kurulu adlı platform tarafından organize edildi. 1995 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı ile festival kurumsal bir yapıya kavuştu. Vakıf 1995 yılında düzenlediği ilk uluslararası etkinlik ile bir ilke imza atarak 1. Uluslararası Altın Portakal Kısa Film/Video Yarışması'nı gerçekleştirdi.

Festival organizasyonu, 1995'ten 2018'e kadar, "Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı" (Eylül 2002'den sonra Antalya Kültür Sanat Vakfı) adıyla hizmet veren AKSAV tarafından yürütüldü. 2019'daki 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali Anset tarafından gerçekleştirildi.

Festival, ulusalda elde ettiği deneyim ve başarıyı 2005 yılında Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali adını alarak uluslararası platforma taşıdı. Festivalin adı, 2015'te "Uluslararası Antalya Film Festivali" olarak değiştirildi ve organizasyon tamamen "uluslararası" kimliğe büründü. Festivalde verilen ödülün adı ise "Altın Portakal" oldu. 2017 ve 2018'deki festivallerde, 1964'ten beri aralıksız olarak yapılan Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması düzenlenmedi.

2019 yılında "öze dönüş" temasıyla gerçekleştirilen festivalin adı, "Antalya Altın Portakal Film Festivali" olarak değiştirildi ve Ulusal Yarışma da festivale geri döndü.[5]

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.