Türkiye'nin bazı şehirlerinde festivalleri yapılan nergis çiçeği,Likya yolunu yürüyen yerli yabancı yürüyüşçülerin büyük ilgisini çekiyor.Toroslar ve Likya yolu boyunca endemik olarak bulunan nergis baharın da müjdecisi olarak biliniyor.Kemer'de bulunan Çalış tepesi de nergis çiçeğinin endemik olarak bulunduğu yerlerden.Bu parkuru bu günlerde yürüyen yürüyüş grupları nergis çiçeğinin mis gibi kokusu ve harika görüntüsü ile karşılaşıyor.Kısa bir dönem açan nergis bugünlerde artık son dönemlerini yaşıyor.
Nergis, mitolojide de yer almıştır, efsaneye göre Irmak Tanrıçası Nana'nın oğlu Narcissus bütün genç kızların ve orman perisi Ekho'nun yüreğini hoplatmaktadır. Ama Narcissus, kızları, kadınları küçümser, onlara dönüp bakmaz. Orman perisi Ekho tek taraflı aşkına karşılık bulamayınca çok üzülür ve hayata küsüp bir mağaraya çekilir. Aşkının ateşiyle mağaranın derinliklerinde erir, yok olur.
Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite de (Afrodit) orman perisi Ekho'nun yok oluşuna çok üzülür. Narcissus'u kendi görüntüsüne aşık eder. Narcius kendi güzelliğine iyice vurulur, hep sudaki yansımasına bakar. Kendine olan aşkı zirveye ulaşınca aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite Narcissus pınara her yaklaştığında azıcık suda fırtınalar kopartır, kendini beğenmiş gencin suda aksini görmesine engel olur. Narcissus de bir süre sonra aşkının ateşinden erir, yok olur. Ertesi baharda ise efsane konusu suyun yanında güzel delikanlıyı hatırlatan nergisler açar.