ÜÇ ADALAR KORUMA ALTINA ALINMAYI BEKLİYOR

Üç Adalar kaderine ter edilmiş durumda. Artık korunmalı, balık popülâsyonunu artırmalı. Kemer'e su altı müzesi ve milli parkıyla değer katacak. Dalış meraklıları koruma adımı bekliyor. Üç Adalar, Antalya'nın batısında dünya kriterlerine uygun nadir dalış merkezlerinden biri. 9 resif, 2 mağara ve zengin canlı popülasyonu bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 22:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 22:59
yenikemer.com

ÜÇ ADALAR KORUMA ALTINA ALINMAYI BEKLİYOR

Yıllarca bir çok proje ile gündeme gelen Üçadalar adeta kaderine ter edilmiş durumda.

Bu konuda açıklama yapan su altı fotoğrafçısı Adnan büyük yaptığı açıklamada

“ Eskiden korunan bir bölgeydi ama artık gece balık avlamadan tutun zıpkınla tüple dalış yapanlara  parakete bırakanlara ve  sualtını tahrip eden devasa teknelere kadar her şeyi görebilirsiniz. Hala geç değil üçadalar eskisi gibi korunsa balıklar ve sualtı canlıları için güvenli bir yer olursa bu herkese yarar sağlayacaktır. Alın size sürdürülebilir bir turizm örneği. Doğal bir kuluçka hane gibi balıklar çoğaldıkça etraftaki alanlarda da balık popülâsyonu artacaktır. 

Üç adalar böyle bir marka olduğunda bölgenin balıkçısı dalış okulları su sporları esnafı turizm işletmeleri de kazanacaktır.

Geçtiğimiz günlerde dalış yaptığım Kaş’ta çok güzel işler yapılmış korumaya dair.Neden Kemer bu konuda adımlar atmasın.Kaş’ta Sualtı bir başka güzel, bunun nedeni çok basit koruma alanlarının olması ve bundan dolayı dalışınızda birçok çeşit balık görebilirsiniz. Yapanların eline sağlık. Uzun zamandır bu kadar lahozu bir arada görmedim ve kaçmıyorlar poz veriyorlar. “ ifadelerini kullandı.

Üç adalar konusunda yıllardır bir çok projede çaba gösteren eski KETAV başkanı Aydın Aytuğ ‘da “Daha önce bir çok bakan ile buranın Su altı milli parkı olması konusunda istişareler yaptık ama sonuç alamadık hala böyle bir şansımız var” açıklaması yaptı.

Kemer’de yapılması planlanan su altı müzesi ile birlikte Üç adaların da koruma altına alınması Kemer’e her manada değer katacaktır.Kemer’in en büyük zenginliklerinden bir olan su altı zenginliklerinin ortaya konulması, nitelikli turizm anlamında da Kemer’e ciddi bir ivme kazandıracaktır.Bugün Kaş’ın ortaya koyduğu başarıyı Kemer’in başarmaması için hiçbir neden yok.

Kemerli deniz ve sualtı meraklıları bir an önce Üç adaların korunması konusunda adım atılmasını bekliyor.

Üç Adalar - Tekirova - KEMER

Antalya Kemer ilçesi yakınlarında bulunan Üç Adalar dünyaca ünlü dalış yerlerinden biridir. Tekirova sahillerinde ve aslında bölgede isimleri Martı, Mağara, Piknik ve Küçük Ada olan dört ada vardır. Üç Adalar, Antalya'nın batısında yer alıp, dünya kriterlerine uygun nadir dalış merkezlerinden birisidir. Tekirova'nın tatil köylerinde ve otellerinde amatör dalgıçlar için eğitim veren dalış merkezleri bulunmaktadır. Dalış bölgelerine en fazla 30 dakikalık bir tekne yolculuğu ile varılır.

Üç Adalar, 9 adet resifin ve 2 adet su altı mağarasının bulunduğu oldukça geniş bir dalış bölgesidir.

Görülebilen bazı canlılar:

Papaz balığı

Orfoz

Akya

Trompet balığı

Akdeniz Müreni (ufak ve normal boylarda)

Barakuda (yalnız halde)

Trakunya

Ahtapot (gece dalışında)

Deniz Tavşanı (gece dalışında)

Kalamar (sürü halinde)

Akdeniz foku (çok seyrek)