İdros'ta başlayan kazı çalışmalarının başlamasıyla önemli kalıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Bunlardan biri de Roma dönemine ait köprü oldu.Tadilat ve onarımına başlanan köprünün tamamlanmasıyla birlikte önemli bir yapı da ayağa kaldırılacak. İdyros Antik Kenti, Likya bölgesi sınırları içerisinde kalan konumu itibari ile denizci bir kent olma özelliği taşıyor. İdyros'un bulunduğu alan, denize çok yakın olması sebebiyle Akdeniz ticareti yapan gemicilerin, uğrak noktası olduğu düşünülen bir kent. Kent ile ilgili günümüze kadar yapılmış yayınlar araştırıldığında kent tarihi hakkında sınırlı bilgiler elde edilirken, bu bilgiler ışığında, kentin genel yapısına bakıldığında bölgede 1976-77 yıllarında çok kısa süreli bir arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirildiği ve günümüze kadar bölgede o tarihten bu yana arkeolojik kazı faaliyeti olmadığı görülüyor.
Restorasyon çalışmaları devam ederken yapılması planlanan su altı müzesi ile birlikte Kemer turizm ve kültürel tarih açısından çok önemli bir ivme kazanmış olacak.
Özellikle restore edilecek Roma köprüsü, Kemer'in sembollerinden biri olacak gibi gözüküyor.Son günlerde balıkçı barınaklarında yapılan düzenleme ile çalışmalar bir hayli mesafe kazandı. KİLİSE, İDYROS'UN SİMGE YAPILARINDAN Araştırmalar ışığında, kentin ilk iskanının Helenistik döneme kadar gittiği, devamında Roma ve Bizans olarak yerleşimin devam ettiği görülüyor. Kentin bilinen en dikkat çekici yapısı, Bizans Dönemine tarihlendirilen mozaikli kilise yapısı oluyor. Arkeolojik kazı çalışmaları 2017 yılından itibaren mozaikli kilise ve çevresindeki yapı kalıntıları etrafında gerçekleştirilecek ve Antik Kent İdyros, yapılan kazılar eşliğinde bilim dünyası ile turizmin hizmetine kazandırılacak.